Broeikas
- Broeikassen van blumfeldt
- Plantenkas – voor het beschermen van planten
- Hoe functioneren kweekkassen?
- Wat kan ik allemaal in een broeikas poten?
- Broeikassen in het kort
Broeikassen van blumfeldt
Wie een tuin heeft en zelf groente, kruiden en nog meer wilt planten zou eens aan een broeikas moeten denken. Gevoelige planten zijn niet blij met veranderend weer zodat ze bij wind, hevige regen, hagel of vorst aan de grond snel kunnen verpieteren. Maar hoe functioneren broeikassen eigenlijk en wat kun je er allemaal in kweken? We hebben de belangrijkste tips, informatie en een plantenkalender voor u verzameld.
Plantenkas – voor het beschermen van planten
Veel planten zijn heel gevoelig voor weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat ze optimaal groeien en bloeien moeten de juiste accessoires voor groentes, kruiden of bloemen worden ingezet. Hiervoor zijn plantenkassen ideaal. Zo kunt u in alle weersomstandigheden zaaien. U verlengt daarmee niet alleen het tuinseizoen maar tegelijk ook het oogstseizoen. Planten die gevoelig zijn voor vocht en kou voelen zich rondom prima en laten hun dankbaarheid zien door royaal te groeien. Met het juiste groentezaad strekt de oogst zich uit tot in de herfst. Kassen zijn er in verschillende soorten en maten. Een kleine kas past in elke tuin. Daarnaast biedt het voldoende flexibiliteit zodat het volledig naar behoefte kan worden geplaatst en verplaatst.
Hoe functioneren kweekkassen?
Wanneer u in het begin van het jaar al in uw kweekbakken zaait om in het voorjaar al te kunnen oogsten kunt u het beste kiezen voor een opzetkas. Deze wordt over de kweekbak geplaatst zodat de planten dankzij de PVC bespanning optimaal beschermd kunnen groeien. Voor het moeiteloos binnenin werken zorgt de zijklep die met een ritssluiting kan worden geopend. Het frame kan verwijderd worden wanneer de planten een geschikte grootte hebben of wanneer de temperatuur aangenamer is. De zonnestralen komen door het kunststof raam binnen waardoor de binnenruimte opwarmt. Dit zorgt voor ideale omstandigheden. Zinvol zijn daarnaast verschillende accessoires voor de broeikas, zoals plantenmandjes en sponsen.
Wat kan ik allemaal in een broeikas poten?
- Januari: radijsjes en rammenas
- Eind februari: sla, koolrabi en spinazie
- Maart: bloemkool, spruitjes, savoiekool, pompoen, paprika, knolselderij, prei en peterselie
- April: tomaten, komkommer, snijbonen, bosuitjes, pepers, rozemarijn, dille, tijm en meloen
- Mei: basilicum, marjolein, salie en oregano
- Juni: uien
Een regelmatige schoonmaakbeurt met water en spoelmiddel is belangrijk om schimmel en kiemvorming te voorkomen. Dit is minimaal een keer per jaar aan te bevelen. Vieze ruiten laten geen licht meer door, ze vertragen en hinderen zelfs de groei van de planten.
Broeikassen in het kort
Een bodemgrond rijk aan voedingstoffen en regelmatig gieten voldoen niet voor een succesvolle kweek. Het juiste klimaat en bescherming tegen ongunstige weersomstandigheden evenals tegen ongedierte zijn net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat groente, fruit, enz kan groeien. Broeikassen zijn de perfecte hulpmiddelen. Ze maken het mogelijk uw droom, om zelf groente en fruit te kweken, te realiseren. Tomaten, komkommers, aardappels en nog veel meer behoren tot de typische groentesoorten die met de juiste verzorging uitstekend zullen groeien. Door het broeikaseffect, ook wel het ‘glazen huis’ effect genoemd, blijft het in de plantenkas ook in de winter warm en vochtig. Hierdoor kunnen nagenoeg alle planten gedijen, groeiseizoenen worden verlengd en oogstperiodes kunnen voor eigen gebruik worden vergroot.